XXI amžiaus Lietuvos žolininkai: KAIP ĮVEIKTI LIGAS
Ištrauka iš Daivos Červokienės knygos „XXI amžiaus Lietuvos žolininkai: KAIP ĮVEIKTI LIGAS“Žolininkė Žanna Jankovskaja sako, kad su liga kovoja visa
Maistas – ir ligų, ir sveikatos šaltinis
2010 m. rugsėjo mėn. 18 d.
Kaip teisingai maitintis, kad, anot liaudies išminties, su šaukštu sau kapo duobės neišsikastume? „Paslaptis labai paprasta – svarbiausia, žinoti, kada, kaip ir ką dedame į burną“, – sako kaunietė žolininkė Žana Jankovskaja.
Dieną pradeda apsivalymu
„Pusryčiauti ar ne, kas rytą klausiu savęs ir įsiklausau į savo organizmą. Jei skrandis ir žarnynas dar nedirba, kas gi apdoros į jį patekusį maistą? Būtų tas pats, jei į gamyklą atvežtume žaliavas trimis valandomis anksčiau, o cechai būtų uždaryti. Tarkime, turiu raktą ir galiu įeiti. Bet dar nepašalintos praėjusios pamainos atliekos, staklės neišvalytos, o aš noriu į jas krauti naujų medžiagų. Kuo visa tai pavirs?“ – savus sveikos mitybos principus dėstė žolininkė. Vietoj sočių pusryčių ji renkasi vandenį, arbatą ir taip valosi žarnyną, šlapimtakius, kapiliarus. Jokių vaisių, košių, daržovių, sūrių, jogurtų, dešrų į neišvalytą skrandį nekrauna – supūs, susiterš. Valgo tik tuomet, kai labai nori, kai žaliavos energijai gaminti ima reikalauti organizmas. „Valgau nedaug. Mano racionas dienos metu: košė arba sausi pusryčiai, jogurtas, daržovės arba vaisiai, uogos. Paskui dar laukia įtemptas darbas, o savo mintimis tik trukdysiu virškinimui, apsunkinsiu jo veiklą“, – sakė Ž.Jankovskaja.
Kaip teisingai maitintis, kad, anot liaudies išminties, su šaukštu sau kapo duobės neišsikastume? „Paslaptis labai paprasta – svarbiausia, žinoti, kada, kaip ir ką dedame į burną“, – sako kaunietė žolininkė Žana Jankovskaja. „Pusryčiauti ar ne, kas rytą klausiu savęs ir įsiklausau į savo organizmą. Jei skrandis ir žarnynas dar nedirba, kas gi apdoros į jį patekusį maistą? Būtų tas pats, jei į gamyklą atvežtume žaliavas trimis valandomis anksčiau, o cechai būtų uždaryti. Tarkime, turiu raktą ir galiu įeiti. Bet dar nepašalintos praėjusios pamainos atliekos, staklės neišvalytos, o aš noriu į jas krauti naujų medžiagų. Kuo visa tai pavirs?“ – savus sveikos mitybos principus dėstė žolininkė. Vietoj sočių pusryčių ji renkasi vandenį, arbatą ir taip valosi žarnyną, šlapimtakius, kapiliarus. Jokių vaisių, košių, daržovių, sūrių, jogurtų, dešrų į neišvalytą skrandį nekrauna – supūs, susiterš. Valgo tik tuomet, kai labai nori, kai žaliavos energijai gaminti ima reikalauti organizmas. „Valgau nedaug. Mano racionas dienos metu: košė arba sausi pusryčiai, jogurtas, daržovės arba vaisiai, uogos. Paskui dar laukia įtemptas darbas, o savo mintimis tik trukdysiu virškinimui, apsunkinsiu jo veiklą“, – sakė Ž.Jankovskaja.