Ieškoti

E-parduotuvė

Ąžuolo žievė 100g.

2.30 

Ąžuolo žievės nuoviras pasižymi sutraukiančiu, kraujavimą stabdančiu, antiseptiniu ir priešuždegiminiu poveikiu.

 

Vaistinei žaliavai tinka tik jauna, blizganti ąžuolo žievė.

Aprašymas

Ąžuolo žievė 100g.

Paprastojo ąžuolo (Quercus robur L.) žievė  yra praturtinta fenoliniais junginiais, kurie suteikia augalui spalvą ar apsaugo nuo ultravioletinių spindulių [1].

Pastarosios medžiagos yra naudingos žmogaus sveikatai, kadangi pasižymi uždegimą mažinančiu, antioksidantiniu ir priešvėžiniu efektu [2]

Paprastojo ąžuolo žievėje yra gausu raugų, flavonoidų, fenolinių junginių [4]. Ąžuolų žievės pagaminta farmacinė forma: užpilas ir nuoviras, nuo viduramžių buvo naudojama kaip sutraukiamoji priemonė, kuri buvo taikoma lokaliai nudegimams ir žaizdoms gydyti bei buvo skalaujamos suprakaitavusios pėdos.

Iš tiesų, iki šiol ąžuolo žievė itin plačiai vartojama išoriškai, kaip žaizdas gydanti priemonė – esant praguloms, pūliniams, skalaujama galvos oda norint stiprinti plaukus, plinkant ar nuo pleiskanų.

Taip pat vartojant per os, buvo gydomas gastritas ir/ar viduriavimas [3]. Pastebėta, jog žievės nuoviras stabdo žarnyno ir skrandžio kraujavimus, taip pat vartojama nudegimų, kitų odos pažeidimų gydymui

Naujausi biomedicinos tyrimai rodo,jog ąžuolo žievėje rasti polifenoliai, gali apsaugoti nuo spinduliuotės ir patogenų [5], apsaugo nuo vėžio, širdies kraujagyslių ligų, diabeto, osteoporozės, neurodegeneracinių susirgimų, pvz., tokių, kaip Alcheimerio liga [6, 7].

Mokslininkai taip pat pažymi, kad Q. robur žievė yra daug žadanti augalinė medžiaga kaip antioksidacinio ir antimikrobinio aktyvumo šaltinis [8] . Dėl šių savybių užpilas vartojamas esant burnos ertmės, gerklės uždegimui – skalaujama nuoviru.

Naudota literatūra
  1. D. L. R Giada. Food Phenolic Compounds: Main Classes, Sources and Their Antioxidant Power. Biochemistry, 2013. Prieiga per internetą: https://www.intechopen.com/books/oxidative-stress-andchronic-degenerative-diseases-a-role-for-antioxidants/food-phenolic-compounds-main-classessources-and-their-antioxidant-power
  2. Koopmann, Universität Bonn. 2005 m. [Cituota: 2017 m. 04 12 d.] Prieiga per internetą »»
  3. European Medicines agency. Assessment report on Quercus robur L., Quercus petraea (Matt.) Liebl., Quercus pubescens Willd., cortex. 2010. Prieiga per internetą »»
  4. V. Jato, F.J.Rajo, J. Méndez, Phenological behaviour of Quercus in Ourense (NW Spain)., Internation Journal of Biometeorol, T. 46. 2002 m. March. Prieiga per internetą »»
  5. M. Popovič, D. Štajner, R. Ždero, S. Orlovič, Z. Galič.. Antioxidant Characterization of Oak Extracts Combining Spectrophotometric Assays and Chemometrics. The The Scientific World Journal, 2013. Prieiga per internetą »»
  6. B. Pandey and S. I. Rizvi, “Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease,” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2, no. 5, pp. 270–278, 2009
  7. J. Kim, B. K. Ghimire, H. C. Shin et al., “Comparison of phenolic compounds content in indeciduous Quercus species,” Journal of Medicinal Plants Research, vol. 6, no. 39, pp. 5228–5239, 2012.
  8. Andrenšek, B. Simonovska, I. Vovk, P. Fyhrquist, H. Vuorela, and P. Vuorela, “Antimicrobial and antioxidative enrichment of oak (Quercus robur) bark by rotation planar extraction using ExtraChrom,” International Journal of Food Microbiology, vol. 92, no. 2, pp. 181–187, 2004.

Daugiau informacijos rasite internete

Kaip gydo ąžuolai? »»
Ąžuolo žievė (Quarcus Cortex) »»
Medžių žievėse slypinčios gydomosios savybės »»

 


Straipsniai

Vasaros pokštai mūsų sveikatai »»

Jums taip pat gali patikti…